Megőrjít a gyermek, vagy tükröt tart

Érezted már, hogy egy pillanat alatt felmegy a pumpa a gyermeked valamilyen megnyilvánulása miatt? Lehet, hogy rá is ripakodtál? Úgy érezted igazad van? Esetleg később megbántad? Fogadkoztál, hogy soha többet, de mégis eljött a következő hasonló helyzet?

Ne aggódj, nem vagy egyedül! Én is sokszor vagyok hasonló helyzetben gyermeknevelés közben, de már ritkulnak az alkalmak.


Miért is?
A hektikus pillanatban érdemes végiggondolni, mi is történik veletek, miért teszi a gyermek azt, amivel éppen kihúzza nálad a gyufát. Idegesíteni akar vagy lehet csak kipróbál valamit. A mi reakciónk hosszú távon hatátozza meg a közös életvitelt. Tehát, nem mindegy milyen kommunikációt alakítunk ki gyermekünkkel.

Mit tegyél?
Állj meg, figyeld őt. Még az is lehet, hogy őt zökkenti ki a te passzív viselkedésed. Nem kisebb előny, hogy időt nyersz a reagáláshoz. Nehéz, nem biztos, hogy elsőre megy, de van esély. Tudom, próbálom, csinálom.

Már elrontottad?
Ilyen nincs. A szeretet jelzése sose késő, a biztonság nyújtása mindig időszerű. Kezd el most. Bízz magadban!  Ha mégis elkapott a “sárkány” állapot, sose késő elnézést kérni a viselkedésedért, ezzel mintát mutatsz a gyermekednek, hogyan oldja meg a konfliktusait. Aztán megbeszélhetitek, hogy hogyan alakult köztetek ki a helyzet, ki hogyan fejlődhetne.