Idő saját magunkra – Anya ideje

Merengő gyermek- AnyabázisAnyaként kezdetben a folyamatos szoptatás- pelus csere- altatás triásza, később a gyermek aktivitása keltheti az anyában azt az érzést, hogy nincs saját magára ideje, önmaga elvész a műveletek között. Gyakorló édesanyaként mondhatom, hogy valóban kihívás, de nem megvalósíthatatlan a saját magunkra szánt idő megszervezése. Ehhez pozitív hozzáállás és kitartás szükséges.

A saját magunkra szánt idő lényege, hogy rendszeres. Olyan, mint sok kis lélegzetvétel, mely által állandóan felfrissülünk. Ilyenkor kikapcsoljuk magunkban a családról való gondoskodást, a bűntudat érzését. Ekkor mi vagyunk a legfontosabbak, magunkra figyelünk. Vagyis pozitívan állunk a saját időnk lehetősége felé.
Ha valaki a saját idejében például egy fürdőt vesz, vagy elmegy fodrászhoz, az idő alatt nem érezhet bűntudatot, mert akkor valójában nem lazul, hanem folyamatosan szorong. A gyermek, a párkapcsolat másik tagja, a rokonok, az ismerősök számára a saját magunkra szánt 1-2 vagy akár több óra nem hiányzik. Még az is lehet, hogy ellenáll a környezet, de ez csak a kezdet. Minden rendszer kis idő elteltével megszokottá válik, és elfogadottá. Ezért szükséges a kitartás.

Hogyan kezdjem?
1 lépés: Engedj magadnak szabadidőt. Higgy benne, hogy a család javát szolgálja a saját időd.
2. lépés: A prioritás listába illeszd be a saját magadra szánt időt.
3. lépés: Gondold végig, mik okoznak örömet, mi kapcsol ki, hol vagy hogyan tudsz ellazulni, energiához jutni.
4. lépés: Készíts listát a lehetőségekről.
5. lépés: A listát tedd jól látható helyre. Legjobb a családi időtábla mellé, ha van ilyen.
6. lépés: Határozd meg mennyi idő kell az elfoglaltsághoz.
7. lépés: Mond el gyermekednek, környezetednek, miért fontos számodra a saját időd.
8. lépés: Szervezd meg, hogy az adott időre szabad legyél.
9. lépés: A családi időtáblába, vagy a fejedben lévő heti tervbe illeszd be a saját időt.
10. lépés: A megadott időben csak magadra koncentrálj!

Hogyan tovább?
Nehéz hosszú távon biztosítani a saját időt? Az elején igen. Mindig jön valami fontosabb. Kérdés, hogy valóban fontos vagy csak te értékeled nagyobbnak a másik programot, mint önmagadat. Ne feledd, hogy szeretned kell magad, időt fordítani magadra.
Kis lépésekben haladj! Először heti 1 alkalommal egy hónapi, aztán 2 hónap. A kis lépésekben lesz a hosszú távú eredmény. Ne hagyd, hogy bármi eltántorítson. Tartsd a fontossági sorrendet. Ha mégis borul a saját idő, akkor 2 napon belülre szervezd át, ne halaszd el!
Adj időt magadnak!