Montessori a kádban

A gyermekek számára nélkülözhetetlen a cselekvésbe ágyazott tapasztalatszerzés. Anyaként örömmel teszek eleget a gyermeki kíváncsiságnak. Az asztalon öntögetés egyik pohárból a másikba, mégis kiakaszt. Úszik az abrosz, az asztal lábán csorog le a színes lé. Ebből elég. De mielőtt ordítanék, eszembe jutnak a báránykáim, kiket régen számoltam át, így tízig meg sem állok. Mire a nyáj leszámolva, már azon zakatol az agyam, hogy miért rosszalkodik a gyermekem. Rosszalkodik valóban? Vagy inkább tanul…

Mária Montessori pedagógiájának szemlélete: “minden gyermekben él a cselekvési vágy és a világ megismerésének igénye, ennélfogva biztosítani kell számukra a spontán, szabad tevékenység lehetőségeit, a megfelelő környezetet. A gyermek maga végezzen el mindent, ami fejlődését elősegíti, önmaga alkossa meg képzeteit, fejlessze érzékszerveit, építse fel tudatát.” (wikipedia)

A fenti szemlélet alapján mindenképpen szabad terepet kívántam teremteni az öntögetős tapasztalatszerzésnek. Nos én a tálca helyett a megszokott vizes területet, a kádat választottam, és persze most aktuális gyerekmedence programot. Innentől kezdve sztornóztuk a gumikacsát, és belevetettük magunkat az edények kavalkádjába. Olyan jól sikerült a program, hogy minden más eddig kialakított vízi tevékenységünk elkopott. Teljes megszállottsággal önt minden edényt tele, és már arra is rájött, hogy a kisebb szájú edényekbe hogyan tud mégis vizet tölteni, hisz a zuhanyrózsából nem megy. Csodás tapasztalat, ahogy felfedezi az adott lehetőségeket, és azokat tovább gondolva, újabb ismeretek nyílnak meg számára.

Az általunk bevált eszközök a kád élményhez
– öblítős flakon,
– gyógyszertári fürdőkenőcs dobozok tetővel,
– tusfürdő flakon spriccelő kupakkal,
– pet palack,
– kis műanyag kanál,
– tölcsér,
– locsolótömlő darab,
– gyerek kanna

Alapanyag változatok
– víz,
– habos víz vagy maga a hab,
– vízfestékkel színezett víz,
– zabkorpával zavarossá tett víz,
– saras víz,
– apró kavicsok

Lehetőség a játékra
– spontán gyakorlás,
– új eszköz motivált gyakorlás,
– cél meghatározott tevékenység: pl. valakinek készít inni, enni

Mindemellett külön élmény a testérzet, tapintás útján történő ismeretszerzés a vízbe nyúlás, zuhanyzás által.