Napi ritmus káosza

Gyakorló anyukaként hallottam már a napi ritmusról, megszakításokkal sikerül is tartanom valami hasonlót. A gyermeknevelési szakirodalmakkal, és a szakemberekkel egyetértek abban, hogy kiemelten fontos a lurkók számára a napirend. Nem csak strukturálja a gyermekek mindennapjait, hanem épp ezzel az előre bejóslással biztonságot is ad számukra. A biztonság érzete pedig mindenki számára igen fontos. Mi is szeretjük, ha előre látjuk az elkövetkezendő eseményeket, és felkészülhetünk rá. Nos ezzel a kicsinyeink is így vannak.

Bevallom, nekem sokszor módosul a családi program. Hogyan éljük ezt túl a srácokkal? Örömmel, sírással, renddel, káosszal.

A napirend alapja nálunk, hogy a távolabbi fontos eseményhez motivációs naptárt készítünk, ami segít a beláthatatlan jövő megjelenítésében.

Emellett minden reggel átbeszéljük, hogy aznap mi fog történni. A szóbeli napirend megbeszélése során mindenki elmondja, hogy mi a kötelezettsége és a vágya. Mikor már látjuk, hogy mi fér bele a napba, felállítjuk a közös sorrendet. Ezt a nap során bármikor visszaidézhetjük, hogy megnyugtassuk a gyermeket. Én a számomra fontos feladatok sorába mindig beemelek egy kis játékot (játszótér, stb.), ha a gyermekekkel együtt kell kivitelezni. Ha van saját időm, nekik is kell teremteni.

A kisebb gyermekek napirendjének kialakításánál a megfigyelés a legjobb segítség: mikor álmosodik el, mikor szeretne táplálkozni, mikor igényli a közös foglalkozást. Nálunk ez olyan szinten mozog, hogy az alváshoz igazítom a napot. Persze ez nem jelenti azt, hogy csak a kiságyában tud jót aludni. Nálunk kialakult, hogy az ágyban vagy huriban anya testén, babakocsiban egyedül megy az alvás. A többféle megoldással mobilak maradtunk, és akár egy egész napos képzésen részt tudok venni. Persze itt hála az elfogadó közösségnek is.

A nehézségek pedig a napi rutin velejárói. Nekem is ordít a metrón, ha szeretne kijönni a babakocsiból, és már a végén semmi sem jó. Ilyenkor mindkettőnket nyugtatgatom, hálás vagyok az idegeneknek a segítő figyelem elterelésért. Néha elmarad a mosogatás, és a főzés is cinkes egy-egy nap. De aztán kisimul minden.